Viața sub spectrul spaimei gălbejite


Din ce în ce mai des presa noastră cea de toate zilele ne trage câte o spaimă soră cu moartea. Dacă nu e vreun „breaking news” legat de vreo vedetă deposedată de sutien la mare, probabil că e vorba despre vreun politician ridicat de DNA cu fanfară la scară. Dacă nici acest cutremur nu se produce pentru moment, vreun actor public se trezește vorbind în somn cu o cameră de filmat agățată de ciucurul de la tichie. Că-i vreo arțăgoșenie insipidă, că vreo răutate gratuită, cum se trezește careva devorat de dihăniile visurilor de peste noapte, poc!, banda galbenă ni se trage pe retină precum basmaua neagră pe ochiul condamnatului la moarte. Or fi fiind, în lumea asta mare, fapte, vorbe și întâmplări care sunt cu adevărat demne de ofticoasele titluri negru pe galben. Ce nu înțeleg este această explozie permanentă de betelii panicarde, cu atât mai mult cu cât, după ce consumi titlul, rămâi cu aproape nimic, precum un macac mahmur uitându-se cruciș la cojile de banane fermentate, pe care continuă să le molfăie amețit, fără să mai înțeleagă nimic.

Cum nu mi-am propus să aflu dacă publicul primește ce dorește, întrucât acest subiect va fi probabil disecat în mod senzațional într-o teză de doctorat elaborată intra-penitenciar de un autor avizat, nu-mi rămâne decât să mă ocup de acele instituții care produc minciuni televizate pe bani publici. Cu voia mărinimosului cititor, astăzi, nefericita entitate va fi Agenția Națională de Meteorologie.

Motivul cheltuirii anapoda a banului public pentru producții de cea mai îndoielnică veridicitate uneori, recunosc, este destul de puțin original. Mă grăbesc să adaug un motiv personal, pe cât de meschin pe atât de real. Astăzi am constatat, pentru prima dată în vara aceasta, cât m-am ghidat după propriul instinct de grădinar amator, că mi-a pălit iarba din ogradă tot așteptând ca paparuda potopul cel anunțat de luni și iată-l că nu e, adică n-a fost dar nici nu mai vine, căci s-a mutat codul galben colea, afară din raza de acțiune, de două zile de când trebuia să ne facă una cu pământul! Tăicuță, când am deschis luni dimineața TV-ul am crezut că s-a produs, Doamne ferește, un atentat! Cărămidă peste cărămidă galbenă, trăznete de toate felurile, fulgere de toate culorile, șuvoaie de ploaie cu stropi cât furtunul de pompier, ce mai! Cu degete tremurânde, când am dezbârnat butonul biților online, am orbit instant de un ochi, așa strălucea în galben totul. Taifun-urgan-tornadă corcite drăcește, într-un cuvânt potop după caniculă, după spusele și avertizatele comunicate codate ale ANM. Și când? Chiar acum, chiar aici, numaidecât în capul nostru, vai de el! Fain, mi-am revenit eu din șoc, scap de udat grădina! Preocupat cu un articol consistent despre mărirea și decăderea Institutului Cantacuzino cel mult plâns de toți (ce va să vie curând, articolul), m-am trezit acum că nici strop de ploaie n-a dat, nici acoperișul casei n-a zburat. În plus, dacă mi-aduc bine aminte, ieri dup-amiază m-am copt binișor în suc propriu tot scrutând orizontul cu un ochi și găurile financiare din sănătate cu altul, căci de, mă instalasem în mod parșiv pe terasă, la răcoarea reconfortantă a ploii. Tot ce-ar mai lipsi acum, după ce am pus serios la treabă sistemul de irigație locală, ar fi o ploaie torențială, că tot a ieșit Ilfovul de pe „radarul”de avertizare al ANM. Cam ca astă primăvară, când prima avertizare de ninsoare venea după ce nădușisem deja dând la lopată!

Mă întreb dacă și voi vă întrebați ceea mulți, printre care și eu, s-or fi întrebat cel puțin o dată: care este rata de succes a prognozei vremii în România. Și ca să garnisim lucrurile cu setul complet de breaking news cerut de competiție: are cineva idee ce buget formidabil administrează anual această vacă de muls bugetară? Ce dotări, ce infrastructură, ce personal, ce proiecte și programe îi sunt în portofoliu? Ce salariu are conducerea și mai ales de ce? Redacția, rogu-vă, dacă se poate, pe bandă galbenă: codurile galben, portocaliu și roșu reprezintă o clasificare a subiectelor din industria de divertisment!

Articol publicat inițial pe ziare.com

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *