Țara sprâncenelor stufoase încruntate


OPREAȘtirbei Vodă, coloană oficială (la care nu ai dreptul legal), grandoman grăbit, polițist pe motocicletă (la 10 grade, seara, pe ploaie, când suntem noi, șoferii, sfătuiți de Poliția Rutieră „să evităm deplasările inutile”). Polițist mort!
Dar grăbit unde, nea Interesu’ Național ăsta, ca să imit cum uită basarabenii verbul din propoziție? De la un restaurant din Băneasa către Club Excelsior, popota de lux a MAI, destinația finală din comunicatul cu traseul petrecărețului cu girofar? Avea domnul Oprea o urgență de șpriț la onomastica unui alt general, ceva, cumva?
Întreb și eu, nu dau cu parul. Am câteodată mici curiozități bolnăvicioase, cum ar fi să știu și eu pe ce se duc banii pe care statul ni-i stoarce la buget și de ce un ministru nu poate merge cu o singură mașină fără girofare, fără pericolul iminent să-i cadă tinichelele și galoanele de umeri.

Da’ planoru’, unde e planoru’? Toate instituțiile astea „de urgență” și „de forță” ale statului, ținute cu bani grași de la buget, nu-i așa că par a nu fi în stare să identifice nici o muscă picată într-un pahar cu lapte? Ce să mai vorbim de reale situații de urgență, Doamne ferește!
Dar la galoane, pampoane, girofare, funde, panglici, epoleți, trese, sprâncene stufoase încruntate, fețe grave buhăite, ordine și medalii, nu ne întrece nimeni.


Țara lui pește, a generalilor de carton în număr cât mai mare și a politicienilor de mucava, suavi în declarații când nu se înjură ca la ușa cortului pe nimicuri!
Aviz ficusului de la Cotroceni, poate are ceva de spus pe subiect, totuși? Vreo învățătură, vreo bulă filozofală, o părere, vreun rânjet, orice. Nimic? Ghinion?

UPDATE – cinci zile mai târziu…

După tăcerea penibilă a majorității vocilor politice în scandalul Oprea, a-nceput de ieri să cadă câte-un fulg, dar voalat. Atât de voalat că astăzi au început să prindă curaj „nuanțatorii” de opinie. După ce consiliera personală a lui don Gheneral ne-a făcut cu ou și cu oțet de inculți și barbari ce suntem, apar acum și voci mai baritonale, care ne arată chipurile de ce s-a tăcut până acum. Că cică ar circula niște isterii prin urbe, ca niște iele turbate gata să dărâme reduta Justiției (da, așa, cu j-mare, să fie mai înfricoșător), care redută ar sta în oamenii lui Oprea (nu știam că Justiția se face cu oamenii cuiva, de ce nu ne-au spus și nouă până acum?).
Pe urmă ne uităm mai atent și vedem care e reduta, din semnăturile de pe ordonanța de Guvern băgată în față la imprimeria Monitaurului Oficial: Ponta și șefii SRI, SIE, SPP, STS (toți, câte unul pe partid corespondent).
Aflăm și că decizia s-a luat în CSAT (de-asta studia așa atent problema și Johannis, de i-a luat cinci zile să deschidă gura). În forul ăsta covârșitor de mare și important, petrecărețul de la Excelsior, speriat de accidentul minor de motocicletă de acum două săptămâni și știindu-se cu musca pe căciulă, a cerut privilegii de „coloană” și pentru șefii de partide parlamentare, plus secretizare deplasări, să fie mersul mai ușor, precum în cântec. Discuții grele, ce știm noi!
Asta în timp ce polițiștii de pe motocicletele Poliției Rutiere vin cu plăcuțe de frână de acasă!
Pe scurt, n-am înțeles noi bine, se pare. Toți acești mari oameni de stat, cu imense sarcini în brațe, poartă câte o părticică de vină morală, fiindcă îl țin în brațe pe Oprea, fiecare sperând să îl vadă sărind, cu tot cu burțile din dotare, în barca lor parlamentară!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *