Doctorii plagiatori sunt doar moțul imposturii academice


FOTO: www.c3headlines.com/

FOTO: www.c3headlines.com/

Retragerea titlului de doctor nu poate fi ultimul act în cazul constatării unui plagiat. Conducătorul de doctorat, membrii comisiei, cei care au audiat dizertația și au decis acordarea titlului, sunt persoane în egală măsură responsabile pentru eliberarea unei diplome de doctor ilegitime. Cine să fie cel mai îndreptățit să observe un plagiat dacă nu cel/cei care au îndrumat doctorandul și au putut studia lucrarea de doctorat în momentul concepției sale? De aceea, în instituțiile academice respectabile procesul de acceptare a tezei doctorale se numește „defence”, nu „presentation”. Tezele de doctorat tip referat, o compilație stupidă de texte și idei de strânsură din varii surse, reprezintă o imensă gogoașă pudradă cu zahăr fad. Nu poate fi o mirare faptul că la capătul liniei România nu are nicio universitate în primele 500 ale lumii, atâta timp cât doctorii pe bandă rulantă nu adaugă nimic la capitalul științific în domeniu iar programele de cercetare sunt în bună parte destinate atragerii de fonduri, nu rezolvării unor probleme conceptuale. O imensă armată de nulități academice păzesc intrarea și ieșirea din sistem, precum în dezvăluirile stenogramate ale lui Voicu despre labirintul justiției. Evident, subfinanțarea și lipsa unei locomotive ancorate în economia reală fac parte din problemă. În această mare de impostură, mulți oameni de știință onești se pierd pe drum, cad în nerelevanță sau pur și simplu dezertează.
Cancerul imposturii academice nu începe și nu se termină însă cu subiecții principali. Munca de cercetare este, sau ar trebui să fie, în primul rând o relație de tip apostol-discipol, iar o dată deschisă această cutie a Pandorei, găunoșenia sistemului va fi relevată până în baierele mediului academic.
Ca de obicei, cu cât te apropii de realitatea efectivă, cu atât sunt mai mulți cei care se vor simți lezați. E un indicator infailibil. În speță, retragerea titlului de doctor al lui Ponta nu este scopul în sine ci este doar începutul unui demers. Cel puțin așa l-am văzut eu în 2012.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *