CUI PRODEST? 4


Foto: Evan Holt

Foto: Evan Holt

Protestul intră direct în faza în care, din cauza amplorii și a persistenței sale, dar și a faptului că nu se mai mulțumește cu trei capete de Moțoci ci vrea capul Sistemului însuși, va fi infiltrat masiv (ce am văzut ieri-alaltăieri a fost suav față de ce va urma).

Și pentru că sunt atât de multe variante în care mișcarea va fi deturnată, singurul lucru pe care îl pot face este să vă rog, dacă veți fi în stradă, la orice nouă propunere (de slogan, de deplasare, de acțiune) să vă puneți instinctiv întrebarea: „Cui folosește?”. Știu că răspunsul e uneori greu, dacă nu imposibil. Miile de ițe pot fi descâlcite sau nu, informațiile se încalecă una pe alta, miile de realități paralele sunt doar imagini în reflexie și strâmbe ale unei aceleiași realități. Dar dacă veți reuși să răspundeți de fiecare dată cu un răspuns mulțumitor pentru propria conștiință, se va numi că sunteți imuni la manipulare! Nu e important să acționați la unison, să scandați același lucru. E important să nu aveți nicio umbră de reticență față de ce spuneți și faceți. CUI FOLOSEȘTE? Dacă răspunsul duce spre ceva sau cineva care nu vă e pe plac, nu faceți, nu strigați, nu acționați, nu replicați! Nu e nicio rușine să fiți altfel, nu spargeți nicio vitrină cu porțelanuri fine dacă pur și simplu nu rezonați cu ce fac cei din jurul vostru. Rezistența pasivă din tranșeul propriei conștiințe este o cetate inexpugnabilă! Stați acolo și refuzați să ieșiți din perimetrul în care vă este bine să fiți, căutați oamenii care se simt bine în aceleași zone și construiți cu ei propria cetate!
Și pentru numele lui Dumnezeu, nu vă mai luați după goarne! Cine iese cu goarna în stradă vrea să transmită un mesaj mai sonor decât altele. CUI PRODEST? Lui și celor care i-au cumpărat goarna, evident! Cel cu goana nu se mulțumește să strige ceva, vrea să strige și ceilalți la fel. Adică vrea să vă manipuleze! Gândiți și fiți liberi!
PS Să facem o încercare: dacă diseară voi striga în piață „stat minimal” și „libertate (cu responsabilitate)”, câți se vor simți pe aceeași baricadă cu mine? Nu vă așteptați la explicații facile la întrebarea „cui folosește”, sunt mii de idei dedesubt, dacă nu cumva ar trebui disecată istoria de pe vremea epocii de piatră până în prezent. Dar pot răspunde sigur la întrebarea inversă, „cui nu folosește”: SISTEMULUI!
Singurul război real de când suntem pe Pământ, noi, oamenii, este între cei care vor să controleze și cei care vor să fie liberi. Restul e poveste!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

4 thoughts on “CUI PRODEST?

 • donjoe

  Îmi pare rău pentru opţiunea ta, dar la întrebarea dinspre sfârşit există un răspuns foarte clar şi cu câteva decenii de dovezi americane în spate: teoria „statului minimal” foloseşte în primul rând celor care au deja cea mai mare capacitate să profite de pe urma slăbirii aparatului de inspecţie, control, impozitare şi pedepsire al statului: corporaţiilor şi băncilor-mamut, care de fiecare dată când s-au văzut libere să facă ce vor s-au dedat la excese cauzatoare de crize economice, sărăcie, morţi în fabrici, cumpărători intoxicaţi ş.a.m.d. „Stat minimal” înseamnă printre altele şi un stat fără numărul minim de ambulanţe şi medici necesar pentru reacţia la o catastrofă precum cea din Colectiv (sau mai mare!). Întreabă-te ce legătură este între faptul că personalul medical s-a dovedit suficient abia când o grămadă de medici au venit de acasă să ajute nechemaţi şi ne-remuneraţi de nimeni, pe de o parte, şi propagarea tot mai insistentă în ultimii ani a teoriei „statului minimal” şi a „nevoii de a privatiza” servicii care în alte ţări dezvoltate nu pune nici naiba problema să devină altfel decât publice.

  Iar dacă vrei să răspunzi cumva că un sistem sanitar privat ar face o treabă mai bună, te invit să te delectezi: http://www.manilatimes.net/penniless-nobel-laureate-dies-after-private-hospital-refused-to-treat-him/223747/

 • Clementina

  Asta este cel mai mare pericol. Nu va lasati antrenati in actiuni violente. Asa este, se vor infiltra printre voi, lingai si pupincuristi, cei care si-au vindut libertatea si demnitatea pentru un pix sau o caldare, cei care apara sloganul (La-s ca merge si asa), si mai ales adeptii (baietilor isteti), care se multumesc cu firmiturile acestora. Fiti demni, ce ati inceput este fantastic: Curaj, rabdare si demnitate.

 • Cornel

  Respect d-le Ofiteru. Aveti mare dreptate in ceea ce spuneti, cei cu goarna manipuleaza. Infiltrati sunt in mod sigur si cei care vor sa bagatelizeze si sa generalizeze protestul. Infiltrat este in mod sigur cel care ieri avea un banner pe care scria ” Jos Laura Georgescu”. Imediat l-am vazut ieri pe Ciuvica la televizor taxand ironic cum ca asta este interesul national acum, demisia d-nei Georgescu? Alt slogan de infiltrat este: toate partidele, aceiasi mizerie. Odata la un protest pentru Rosia Montana, oricum un protest dubios, era unu cu portretul regelui Mihai. M-am luat de el si a plecat de pe langa mine, s-a dus in partea cealalta, tot nu a plecat. Metoda banalizarii se foloseste cu succes si pe forumuri. Am vazut ca ati scris un articol, foarte bun, impresionant, pe ziare.com. Acolo, cum apare un articol fierbinte imediat apar baietii si incep sa scrie cu o fortata prostie,adica vor sa para prosti de bubuie, astfel incat un om de buna credinta, cu o oarecare inteligenta, sa renunte a mai scrie ceva, instinctiv nu vrei sa te amesteci cu prostii. Mi se pare evident ca vor sa para cat mai prosti, dar nu sunt, fiindca la gradul de prostie aratat nu ai stii nici sa deschizi calculatorul si nu ai citi ziarele pe internet cu inversunare, mai ales articole politice, s-ar duce probabil la carciuma si nu ar citi decat ziarul Libertatea.

 • Augustin Ofițeru Autor articol

  @donjoe Probabil că tocmai asta nu e clar, când vorbim de stat minimal. Că acele corporații și banci-mamut nu pot defel trăi fără suportul statului maximal. Și că doar în statul care se ocupă de toate oamenii pot dormi în galoși și să nu-și asume responsabilități.